kwiecień - czerwiec 2013
ŁUSKI SMOKA Z LONGSHENG
Stał się symbolem życia, płodności , dostatku. Przez władców Dalekiego Wschodu uznawany był za ucieleśnienie boga. Stopniowo opanował cały świat. Ryż -uprawiany od 6500 lat, już wtedy stał się głównym pożywieniem mieszkańców terenów dzisiejszych Chin. Obecnie jest podstawowym składnikiem codziennego wyżywienia dla ponad połowy ludności świata, a ilość jego gatunków liczona jest w tysiącach. Jednak 90% jego upraw znajduje się w Azji, najwięcej w Chinach. Ryż stał się tu synonimem jedzenia. W języku chińskim słowo „jeść” tłumaczy się jako „jeść ryż”, słowo „jedzenie” to „chiński ryż”, a „restauracja” to „sklep ryżowy”. Stał się też synonimem dostatku i sytości. W chińskim domu ryż jest podawany nie tylko na początku biesiady, ale także na jej końcu, gdy wszyscy biesiadnicy są już syci. Nienaruszona ostatnia porcja świadczy o tym, że wszyscy biesiadnicy zaspokoili już swój apetyt.
Nieodłącznym elementem krajobrazu współczesnych Chin, zwłaszcza w dorzeczu Jangcy, są pola ryżowe. Zwykle rozległe, niejednokrotnie zajmujące równiny po horyzont. Jednak można je spotkać również na terenach górzystych. Najbardziej znane są te położone na południu kraju w powiecie autonomicznym Longsheng 龙胜梯田– Tarasy ryżowe Grzbietu Smoka. Liczą sobie one około 500 lat. Ich żmudną budowę miejscowi wieśniacy rozpoczęli już za czasów dynastii Yuan, a zakończyli za czasów dynastii Qing. Tarasy z poletkami ryżowi pokrywają strome zbocza, których nachylenie przekracza niekiedy 45°. Najwyższa część tarasów ryżowych sięga 800 m. n.p.m. pokrywając zbocza okolicznych gór. Spoglądając z tej wysokości na rozciągające się poniżej tarasy ryżowe można podziwiać mieniące się niczym łuski wijącego się smoka, poletka tarasów ryżowych Longsheng.
Krzysztof Muskalski
Cykl „Chinska Odyseja”:
- Lijiang – Klejnot Yunnanu
- Skarby Xianu
- Pekin – Miasto nie-Zakazane
- Przełomy Jangcy
- Łuski smoka z Longsheng